Tuinadvies februari: Kalk strooien

  • Geplaatst op
Tuinadvies februari: Kalk strooien

Waarom is kalk in je tuin noodzakelijk? In welke periode strooi je kalk? Hoe vaak gooi je kalk? Hoe kun je kalk strooien? Enkele vragen waar we je graag meer informatie over geven (klik op de afbeelding).

Kalk strooien

Iedere tuinbodem is in meer of mindere mate onderhevig aan verzuring. Een lichte verzuring is geen enkel probleem en voor een mooie grasmat zelfs gewenst. Maar wanneer de bodem te zuur gaat worden, zul je moeten ingrijpen omdat het gazon er anders onder zal lijden. Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te strooien. 

 

» Ons aanbod kalk

 

Waarom is kalk in je tuin noodzakelijk?

Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de bodem. Dit kunnen ze het meest effectief doen wanneer de grond lichtzuur is. Een lichtzure grond heeft een pH-waarde tussen 6.0 en 6.5. Bij deze waarden kunnen de mineralen en sporenelementen goed door het wortelgestel van het gazon worden opgenomen en kunnen essentiële bodemorganismen goed overleven. Wanneer de grond echter te zuur gaat worden (pH <6.0), dan zal het gras minder goed gaan groeien en krijgt het concurrentie van onkruid en mossen die wel goed gedijen op een zure bodem.

 

Oorzaken te zure grond

Het verzuren van de grond is een (natuurlijk) proces dat niet is tegen te houden. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor verzuring van de bodem:

 

  1. Zure regen: regenwater is van nature lichtzuur maar door verontreinigingen afkomstig uit de industrie en uitlaatgassen van auto’s (zwavel, stikstof, ammoniak) wordt het regenwater zuurder.

  2. Compostering: vallend blad en gemaaid gras zullen op natuurlijke wijze worden afgebroken waarbij afbraakproducten (zoals looizuren) in de grond terecht komen. Dit is een natuurlijk proces wat leidt tot een verzuring van de grond. Je kunt het enigszins vertragen door vallend blad en maaisel zoveel mogelijk van het gras te verwijderen.

 

Voordelen kalk strooien

Door kalk te strooien verhoog je de pH waarde van de bodem en wordt deze minder zuur. Hierdoor voorkom je de groei van mos in het gazon (mossen gedijen niet goed op kalkrijke bodems). Daarnaast zorg je voor een snelle en gezonde groei van het gras (goede voedselopname via het wortelgestel).

 

» Ons aanbod kalk

 

In welke periode strooi je kalk?

Kalk kun je prima in de winter- en herfstperiode strooien. Je kunt het gazon het best met kalk bestrooien in februari of begin maart. Je geeft het gazon namelijk meteen een goede start. Aangegroeid mos zal door de lagere zuurgraad minder snel tot ontwikkeling komen. Zo heeft je tuin in de lente al gelijk een goede start en zijn mos bestrijdingsmiddelen zoals ijzersulfaat minder nodig.

 

Hoe vaak kalk je een gazon?

Bij licht verzuurde bodems (pH tussen 5.5 en 6) hoef je vaak maar één keer per jaar kalk te strooien. Bij zuurdere bodems zul je het meerdere keren moeten doen. Bijvoorbeeld éénmaal in het voorjaar en één keer in het najaar. Je zult een bodemtest (pH-bodemtest) moeten doen om vast te stellen wat de pH-waarde van de grond is. Meestal kun je al aan de aanwezigheid van mos zien dat de grond aan de zure kant is. Het gras kan ook gele plekken vertonen. Gras groeit minder hard op een verzuurde bodem.

 

Bij pH-waardes lager dan 5.5 kan het nodig zijn om twee keer per jaar 2 kg per 10m² te gebruiken. Bemest het gras niet tegelijk met het kalken. Bemesten doe je pas wanneer de kalk goed is opgelost in het gras. Anders bestaat de kans dat de kalk de meststoffen gaat binden waardoor ze niet goed kunnen worden opgenomen.

 

Hoe kalk je een gazon?

Het gazon kalken is erg eenvoudig. Waar je op moet letten is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Meestal staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking. We hebben kalk in poeder en korrels:

 

Korrelkalk
Voordeel: Stuift niet tijdens het strooien (je wordt er niet vies van)
Nadeel: Vergeleken met kalkpoeder lost het minder snel op.

 

» Bekijk korrelkalk

 

Poederkalk
Voordeel: Lost snel op (sneller dan korrelkalk)
Nadeel: Stuift veel tijdens het strooien (jezelf en de omgeving kan sneller vies worden)

 

» Bekijk poederkalk

 

Je kunt heel eenvoudig met de hand strooien als je kleine oppervlakten moet bekalken. Moet je grote oppervlaken bestrooien met kalk? Gebruik dan een strooier om gemakkelijk een geleidelijke verdeling van kalk te strooien.Zo ben je klaar voor de lente en is je tuin aankomende zomer gezond & groen!

© Copyright 2023 | W. van 't Spijker Vriezenveen