Historie

Dankzij de hulp van koning Willem I kregen de Vriezenveners toestemming om een watermolen te bouwen. De graaf van Almelo had dit lang tegen gehouden, hoewel het zeer nodig was om de landerijen te ontwateren. Zelfs door de Vriezenveners in Sint-Petersburg werd geld ingezameld, zodat hun dorpsgenoten hun voeten droog konden houden.

Molen van 't Spijker

Op slechts een paar meter van het huidige pand was de molen van Van ’t Spijker gevestigd. Op 18 november 1818 draaiden de wieken van de molen voor het eerst. De molen was destijds tot stand gekomen door inzameling onder de Vriezenveners en de ruslui uit St. Petersburg. Eerst deed de molen dienst als watermolen maar later werd er graan mee gemalen. In 1920 kocht Lambert Jan van ’t Spijker die sinds 1885 al de pachter van de molen was. In 1932 werd de molen voor de sloop verkocht en nog in datzelfde jaar afgebroken. Graag meer weten over molen Van ’t Spijker? Lees er meer over in de molen database. Hierin kun je o.a. lezen wie de molenaars en molenaarsknechten van die tijd waren.

Korenmolen Wierdenscheweg Vriezenveen

Willem van 't Spijker gaf in 1920 de aanzet tot een nieuwe maalderij ten noorden van de molen. In 1932 werd de molen voor afbraak verkocht.

Vrachtwagen W. van 't Spijker Veevoeders

Willem van 't Spijker

© Copyright 2023 | W. van 't Spijker Vriezenveen